Vegetarisch en veganistisch eten voor kinderen

Ik ben voorstander van het vegetarisch voedingspatroon en geef op basis van mijn afstudeeronderzoek graag voorlichting en advies aan vegetarisch etende ouders en hun kinderen, zodat maaltijden volwaardig kunnen worden samengesteld en kinderen geen risico lopen op een tekort.

Vegetarisch eten. Gezond voor kinderen?

Kinderen die vegetarisch eten lopen risico op een tekort aan voedingsstoffen indien er geen goede plantaardige vervangers van dierlijke voedingsmiddelen worden gegeten. Hier heb ik in de periode 2016-2017 onderzoek naar gedaan, om inzicht te krijgen in de samenstelling van de voeding van vegetarisch etende kinderen.

Een vegetarisch voedingspatroon kan gedefinieerd worden als een voedingspatroon waarbij het eten van plantaardige voeding – zoals groenten, fruit, granen en noten – centraal staat en waarbij geen vlees, vis of kip wordt gegeten, maar wel gebruik wordt gemaakt van zuivelproducten en ei. Men noemt dit officieel het lacto-ovo vegetarisch voedingspatroon. Daarnaast zijn er andere vegetarische voedingspatronen die minder vaak voorkomen, te weten; het pescotarisch, veganistisch, flexitarisch en ovo vegetarisch voedingspatroon.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat een vegetarisch voedingspatroon heel gezond is, ook voor kinderen, maar dat voedingsdeficiëntie kunnen ontstaan als de maaltijden niet op de juiste manier zijn samengesteld. Voedingsdeficiënties kunnen zowel op korte als lange termijn leiden tot diverse gezondheidsproblemen zoals bloedarmoede, verminderde afweer, gedragsproblemen, verstoord leergedrag en vertraagde groei.

Tijdens gesprekken met ouders van vegetarisch etende kinderen heb ik ervaren dat ouders vaak niet weten op welke manier dierlijke voedingsmiddelen kunnen worden vervangen. Ook zijn zij niet goed op de hoogte van richtlijnen en adviezen waarin staat aangegeven wat vegetarisch etende kinderen moeten eten om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Hierdoor maken ouders zich vaak zorgen over de samenstelling van de voeding van hun kind en lopen kinderen risico op voedingsdeficiënties.

Dierlijke voedingsmiddelen bevatten veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitamine B12, B2, D, calcium, ijzer, eiwit en omega-3. Indien deze voedingsmiddelen niet door een volwaardig alternatief voedingsmiddel worden vervangen, kunnen er tekorten ontstaan aan deze voedingsstoffen.

Vezelrijke voeding

Tekorten aan deze voedingsstoffen kunnen niet alleen ontstaan door het weglaten van dierlijke voedingsmiddelen uit de voeding, maar ook doordat vegetarische voeding vaak erg vezelrijk is. Kinderen kunnen vaak niet veel eten van vezelrijke voeding, omdat deze voeding snel een voldaan gevoel geeft.
Het gevolg kan zijn dat kinderen te weinig eten en daardoor niet alleen te weinig voedingsstoffen maar ook te weinig calorieën (energie) binnen krijgen. Dit kan een negatieve invloed hebben op de groei en ontwikkeling van kinderen en kan gezondheidsproblemen tot gevolg hebben.
De World Health Organization Europe beschrijft dat het met name vegetarisch etende kinderen zijn die risico lopen op te korten aan voedingsstoffen, omdat zij in de groei zijn, waardoor er sprake is van een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen. Door goed te letten op de samenstelling van de maaltijden kunnen tekorten bij alle type vegetarische voedingspatronen worden voorkomen.

Vega & Vegan

Meer informatie over voeding voor kinderen:

kind & voeding